Zöldtea a fittségért és karcsúságért, frissítő, energetizáló
Zöldtea: Frissítő, fogyasztó, érvédő, anyagcsere kiegyensúlyozó. (10 dkg)
A zöldtea hidegen, melegen egyaránt nagyon finom. Keverhető borsmentával, különösen étkezés után fogyasztva. Ezt a teát fogyasszuk rendszeresen, ha fiatalosabbak, karcsúbbak akarunk lenni. Ráadásul hosszú távon magas flavonoid tartalmának köszönhetően a koleszterin szintet is csökkenti. A testünkben megtalálható koleszterin majdnem felét a máj állítja elő, csak a fennmaradót visszük be az elfogyasztott táplálékkal. Csökkenthetjük ugyan a koleszterin bevitelt, ekkor a máj fog többet termelni belőle. A koleszterin nagyon fontos, pl. az epe előállításához nélkülözhetetlen, 80 százaléka ennek megtermelése közben fel is használódik. A koleszterinre az érfal gyulladás elhárításához is feltétlenül szüksége van a szervezetünknek.Tehát nem véletlenül kerül a koleszterin a vérünkbe. A zöldteával, és minden egyéb flavonoid tartalmú étellel, itallal az érfalak gyulladását tudjuk csökkenteni, így a szervezet nem fog annyi koleszterint küldeni az érfalak helyreállításához, és értelemszerűen a vér koleszterin szintje is csökkenni fog.
Különösen ajánlott nagy szellemi megterhelések esetén. Aki tanul, vizsgára készül, kávé helyett inkább ezt igya. Kávé helyett fogyasztva hosszú távon képes koncentrációs képességünket fenntartani.
A fogyitea (Szabó György receptje) lecsökkenti a gyomorsav termelést (éhségérzet csökken), de a zöld teában a csersav pont ellenkezőleg hat, ezért a két tea fogyasztása között teljen el legalább 1 óra. A fogyiteát étkezés előtt kell inni. A zöld teát étkezés utánra javaslom, ha valaki fogyás elősegítésére akarja használni. Élénkítő hatása ilyenkor egyébként is előnyös.
A zöld teát lehetőleg édesítés nélkül igyuk. Ez különösen igaz, ha valaki fogyni akar, illetve ha cukorbeteg.
Egy érdekes idézet a zöld teáról webbeteg,hu-ról:
„A teafogyasztás mind állatkísérletekben, mind betegek bevonásával végzett kutatásokban gátolta a rákmegelőző állapotok valódi rosszindulatú daganattá való kialakulásának folyamatát. Egy vizsgálat szerint azon személyek között, akik napi 3,75 dl teánál többet fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása. Számos egyéb vizsgálat hozott hasonló eredményeket.
Ezek alapján megállapítható, hogy a teafogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás kialakulását. Átfogó, összegző, több kutatás eredményeit magában foglaló elemzések szerint a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azon személyek körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak teát. Leírták a teafogyasztás koleszterinszintet csökkentő hatását is.
Főbb hatóanyagai: antioxidáns flavonoidok, csersavés katekinek (gyulladásgátló, összehúzó hatású), theophillyn (élénkítő), kálium, kalcium, fluor, kevés nátrium
Elkészítési módja és adagolás:
1 teáskanálnyi t 2 dl vízzel forrázni. 2-3 percnyi állás után leszűrve fogyasztandó. Naponta 3-4 csészényivel nyugodtan fogyasztható. Az élénkítő hatása miatt este, lefekvés előtt már ne fogyasszuk.
Figyelmeztetések:
A felsorolt gyógyhatások népgyógyászati tapasztalatokra épülnek, tudományos kísérletekkel nem igazoltak. A 4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet 6. számú melléklete határozza meg a forgalomba hozható gyógynövények körét. A termék mint "tealevél, zöld" szerepel a jelzett mellékletben.